Kotimainen turkis on luottovaate

Turkis

Laadukas luonnontuote

Aito turkis on kestävä, luonnollinen, ekologisesti valmistettu ja kierrätettävä. Kotimainen sertifiointijärjestelmä takaa sen, että turkisten varmistettuun alkuperään voi luottaa. Siksi tuotteillamme on myös aitoa kansainvälistä kysyntää.

Kotimaisia, sertifioitujen tilojen nahkoista valmistettuja turkiksia kantaessaan tietää, että turkis on laadukas ja että turkikset on tuotettu oikeudenmukaisissa oloissa.

Mitä muita käyttökohteita tiedät turkikselle? Turkiksista valmistetaan perinteisten kokoturkkien lisäksi turkispukineita (päähineitä, hansikkaita) ja somisteita. Turkiksista valmistetaan huiveja, stooleja ja puuhkia. Käyttöominaisuuksiensa vuoksi turkis soveltuu hyvin arkikäyttöön. Koska aidossa turkiksessa on kaunis kiilto, siitä voidaan valmistaa upeita pukineita juhlakäyttöön. Turkki ei rypistä sen alla olevia vaatteita ja on myös siksi toimiva valinta päällysvaatteeksi.

Turkis on vaate, joka sopii pohjoiseen ympäristöön. Se kestää sateet, tuulet ja tuiskut. Mitä enemmän pakkasta, sen parempi. Turkiksen lämpimyys on vertaansa vailla. Huppua reunustava turkis tekee kasvojen ympärille oman lämpöreunuksen ja suojaa kylmässä säässä herkästi paleltuvia kasvoja.

Miten olla sekä muodikas että ympäristötietoinen? Valitse aito turkis! Aito turkis säästää ympäristöä paremmin kuin keinoturkis. Aito turkis alkaa maatua jo 30 päivän kuluessa. Siksi se on luonnolle paljon parempi vaihtoehto kuin mikromuovia sisältävä keinoturkis.

Turkisten hoito ja säilytys

Käytä paljon ja hoida oikein

Hoidat turkispukinetta parhaiten käyttämällä sitä ahkerasti. Turkis on aito luonnontuote, joka nauttii ulkoilmasta ja kosteudesta – useimmat turkislaadut jopa räntäsateesta. Se pitää myös pakkasessa tuulettamisesta. Turkki ripustetaan riittävän tukevalle vaatepuulle. Säilytä turkki viileässä ja valolta suojattuna. Parhaiten suojaat turkiksen kankaalla: esimerkiksi vanha pussilakana saa uuden käyttötarkoituksen säilytyspussina, kun teet siihen riittävän monta ilmareikää.

Puhdistuta turkki säännöllisesti. Näin turkin pohjavilla saadaan puhtaaksi pölystä ja muusta mahdollisesta liasta. Peitinkarva nousee kauniisti esiin. Jos aiot itse puhdistaa turkkiasi, kysy neuvoa asiantuntijalta.

Muoti muuttuu, mutta turkis on ikuinen

 

Turkkeja modernisoidaan tänä päivänä valtavasti osana maailmanlaajuista kestävän kehityksen ja kierrätyksen trendiä. Oikein säilytettynä aito turkis on ikuinen luonnonmateriaali, jonka käyttöominaisuudet ovat keinokuitumateriaaleja paremmat. Turkis on materiaalina yhä uudelleen ja uudelleen käytettävä. Materiaalin laatu ja turkkurien tekemä käsityö tekevät turkisasusta arvokkaan. Siksi siitä huolehditaan hyvin ja sitä käytetään pitkään.

Mikä on turkkuri? Turkkuri valmistaa, suunnittelee ja ompelee turkisvaatteita ja on yksi vanhimmista käsityöläisammateista. Osaavissa käsissä turkis muuntuu moneksi – vanhasta turkista muokataan uusi käyttövaate. Asiakkaat kertovat turkkureille kiehtovia tarinoita turkkien taustoista. Monen turkin tarina on samanlainen, mutta silti joka kerta uusi ja ainutkertainen. Turkki voi olla perintöturkki useamman sukupolven takaa ja ateljeetyönä valmistettu, jolloin turkin tekijäkin on tiedossa. Joku on saattanut löytää vuosikymmeniä vanhan, täysin uudenveroisen turkin ja haluaa, että se muodistetaan. Pitkistä turkeista ommellaan usein esimerkiksi autolla liikkuvalle paremmin soveltuva lyhyempi malli. Turkiksesta voi myös hyödyntää pienempiä paloja, vaikka lämpimään pitkään liiviin käytettäväksi ohuemman takin päällä. Näin kierrätetyt, aidot vanhat turkikset pääsevät jälleen käyttöön. Samalla säilyy perinteinen artesaaniammatti.

Onko sinulla turkki, joka kaipaisi modernisointia? Kenen puoleen kannattaa kääntyä? Ammattitaitoisen turkkurin löydät esimerkiksi: https://turkiskaupanliitto.fi/

Haluaisitko
tutustua
turkistilaan?

Yrittäjät toivottavat vierailijat tervetulleiksi ja esittelevät mielellään, miten suomalaista turkista tuotetaan. Vierailuista sovitaan kasvattajan kanssa ennakkoon, koska toiminnan keskiössä on aina eläinten hyvinvointi.

Kysymyksiä & vastauksia

Te kysytte,
me vastaamme!

Mikromuovia sisältävä, hankintana sinänsä halpa tekoturkis päätyy nopeasti luontoon eikä maadu, kuten aito turkis. Aito turkis on kestävä ja kierrätettävä luonnonmateriaali. Aitoa turkkia voi kantaa ylpeydellä – olet tehnyt valinnan ympäristön puolesta.

Sertifioiduilta tiloilta tulevat turkikset merkitään viivakoodilla, jonka perusteella jokainen turkis on jäljitettävissä. Turkiksia vaatemallistoissaan käyttävät kansainväliset muotitalot voivat luottaa suomalaisilta sertifioiduilta tiloilta tulevien turkisten asianmukaiseen alkuperään ja korkeaan laatuun. Moni muotitaloista haluaa, että heidän käyttämänsä nahat ovat jäljitettävissä turkistilalle asti. Samat merkinnät kertovat turkiksen alkuperän loppukuluttajalle.

Turkis on ylivoimainen materiaali pohjoisiin olosuhteisiin. Tutustu aiheeseen sivuston www.luonnonvaate.fi kautta. Turkis-osion alta löydät myös linkkejä paikkoihin, joista voit hankkia kotimaisen turkin.