Tosiasiat puhuvat puolestaan

#100faktaa

Tiesitkö tämän turkisalasta?

Haastattelimme keväällä 2018 useita suomalaisia: naisia ja miehiä, eri ikäisiä, eri taustoilta ja eri puolelta maata. Huomasimme, että tietotaso alasta ja siihen liittyvistä faktoista on heikkoa. Tästä syystä kokosimme alaa koskevia faktoja eläinten hyvinvoinnin, kasvattamisen, ympäristön ja käyttötuotteiden näkökulmista. Julkaisemme näitä faktoja yhteensä 100 seuraavan kahden vuoden aikana.

Toivottavasti nämä faktat herättävät myös sinussa ajatuksia ja kiinnostusta kuulla lisää. Kerromme mieluusti enemmän, olitpa sitten työstämme mitä mieltä tahansa.

Olet myös tervetullut vierailemaan turkistilalla!
Ota yhteyttä niin sovitaan aika: stkl.vantaa@fifur.fi.

#61

Tiesitkö, että turkistilojen välilliset talousvaikutukset maaseudulla ovat merkittävät? Tilat ostavat palveluita rehun valmistajilta, jotka vuorostaan ostavat raaka-aineita myös paikallisilta viljan-, lihan- ja kalantuottajilta. Kun tarkastellaan näitä talousvaikutuksia kokonaisuutena, turkiskasvatus Suomessa työllistää kolme kertaa enemmän ihmisiä epäsuorasti kuin suorasti.

#60

Tiesitkö, että suomalaisia turkisnahkoja huutokauppaava Saga Furs on ollut YK:n Global Compact ‑aloitteen jäsen jo vuodesta 2008? Saga Furs arvioi vastuullisuuttaan vapaaehtoisesti ja raportoi siitä Global Reporting Initiative ‑järjestölle.

#59

Tiesitkö että suomalainen turkistilasertifiointi kattaa eläinten terveyden ja hyvinvoinnin, kasvatusolosuhteet, rehuhuollon, jalostuksen, ympäristönhoidon, tilahygienian sekä koulutuksen ja varautumisen poikkeusoloihin? Lajista riippuen, Suomen Turkiseläinten Kasvattajain Liiton jäsentilojen eläinkannasta 96,3-100% on sertifioitu.

#58

Tiesitkö, että turkisvaatteen parasta hoitoa on ahkera käyttäminen? Kotioloissa turkki on paras säilyttää pimeässä, pölyttömässä, viileässä ja väljässä paikassa. Turkki kannattaa aina ripustaa kunnolliseen vaateripustimeen ja kausisäilytyksessä se on hyvä laittaa puuvillakankaiseen pukupussiin. Sille kannattaa järjestää riittävästi tilaa eikä sulloa muiden vaatteiden sekaan.

#57

Tiesitkö, että turkisten tuottaminen on osa luonnon ravinnekiertoa? Kasvit, kuten kaura, ohra ja nurmi, käyttävät turkiseläinten lantaa kasvuunsa. Eläimet, esimerkiksi broilerit ja naudat, saavat kasveista ravintonsa. Turkiseläinten lantaa jalostetaan takaisin ravinnekiertoon. Ruhot käytetään rehun raaka-aineeksi ja eläinrasvasta tuotetaan biopolttoainetta.

#56

Tiesitkö, että turkiseläinten rehun laadun valvonta on käynnistynyt jo 1970-luvulla? Nykyisin rehun laatua valvotaan säännöllisesti viranomaisten hyväksymällä omavalvontaohjelmalla (HACCP), joka perustuu kriittisten pisteiden kartoittamiseen ja valvontaan koko rehuketjussa. Raaka-aineiden soveltuvuudessa käytetään kriteereinä eri aineosien ravintoarvoa ja ympäristökuormitusta. Fin FurLab testaa jatkuvasti rehunäytteitä rehun laadun varmistamiseksi.

#55

Tiesitkö, että nykyinen eläinsuojelumääräysten mukainen verkkopohjallinen kasvatushäkki on myös ympäristön kannalta erinomainen vaihtoehto? Aiemmissa maapohja-aitauksessa eläinten ulosteet olivat sadevesien vapaasti huuhdeltavina kun taas nykyinen katettu matala varjotalo vesitiiviillä alustalla estää valumat luontoon.

Onko jotain mistä haluaisit kuulla lisää?

Vinkkaa meille niin selvitämme ja kerromme!

stkl.vantaa@fifur.fi