Osana pitkää sukupolvien ketjua

Yrittäjä

Läpinäkyvää perheyrittäjyyttä

Maalla on turkiskasvattajan hyvä elää! En ole koskaan harkinnut muuttavani. Nautin varhaisista aamuhetkistä – aamukaste häviää auringon noustessa, turkistarha herää rauhallisesti uuteen päivään. Minun elämäni on täällä. Saan tehdä mieleistä työtä, joka tuo elannon perheellemme. Jatkan töitä tilalla, jonka isoisäni aikanaan perusti. Arvokkaan perinnön vaaliminen tuntuu tärkeältä. Olen osa sukupolvien ketjua, ja olen onnekas, ettei minun tarvitse muuttaa pois synnyinseuduiltani työn perässä. Toivon myös, että perheen nuoriso kiinnostuu kasvatuksesta niin että omalla työlläni on jatkajia. He seuraavat jo nyt läheltä työtäni ja heillä on joka kesä takuuvarma kesätyöpaikka. Nuoremmatkin voivat auttaa kevyissä askareissa ikänsä ja kiinnostuksensa mukaan. Turkiskasvatus on perheyrittäjyyttä parhaimmillaan.

Tiesitkö, että turkisalan juuret ovat syvällä suomalaisessa yhteiskunnassa. Käkisalmelainen Matti Waris alkoi vuonna 1916 elättää perheensä kasvattamalla kettuja, ja oli näin Suomen ensimmäinen ketunkasvattaja. Kysyntä laadukkaille turkeille oli niin suuri, että ala lähti kehittymään.

Lue lisää faktoja

Kasvattajalta kysyttyä

Keräsimme kansalta polttavimmat kysymykset turkiskasvatuksesta. Katso Pentin vastaukset

Pentti Lipsanen on turkiskasvattajien kokeneimpaa kaartia yli 30 vuoden ammattikokemuksella. Keräsimme keväällä 2019 sosiaalisesta mediasta yleisön kysymyksiä ja kuvasimme niihin vastaukset Pentin kotitilalla. Katso viereiseltä videolta Pentin vastaukset elinkeinoa, eläinten hyvinvointia sekä ammattia koskeviin kysymyksiin.

Eläinten omaan tahtiin

Eläimet määräävät tahdin, eivät kellon viisarit

Kelloa tai kalenteria me emme oikeastaan tarvitse eikä meillä ole 8-16 -työpäiviä. Eläimistä huolehditaan vuoden jokaisena päivänä – niin arkena kuin juhlapäivinä – niiden omaan tahtiin. Työpäivä päättyy vasta silloin kun tilan kaikki työt on saatu valmiiksi. On kiireisimpiä aikoja, jolloin teemme työtä varhaisesta aamusta iltamyöhään ja sitten on hetkiä, jolloin on taas hieman rauhallisempaa.

Kokemus ja tieto siirtyvät sukupolvelta seuraavalle. Tiesin jo varhain, että haluan jatkaa isäni ja isoisäni aloittamaa työtä. He opettivat minut alkuun ja myöhemmin olen kouluttautunut alalle. Vaikka turkiseläinten kasvatuksella on pitkät perinteet, ala kehittyy valtavasti koko ajan. Ennen eläimet ruokittiin käsityönä – mentiin kottikärryjen kanssa varjotaloon ja rehu annosteltiin siitä suoraan eläimille. Vesiastiat täytettiin käsin vesiletkun avulla. Tänä päivänä näitä töitä helpottavat trukit ja eläinten juoma-automaatit. Tästä huolimatta työ on edelleen fyysisesti vaativaa.

TURKISTARHA

Yksi asia
ei muutu

Yksi asia ei ole kuitenkaan aikojen kuluessa muuttunut miksikään – työn kulmakivenä on edelleen eläinten hyvinvointi. Ilman sitä ei ole mitään! Eläimiä kohdellaan kunnioituksella ja hellävaroen.

Lähellä luontoa eläinten parissa

Kaikkein eniten minua motivoi työssäni oma vapaus. Toki yrittäjän arki on myös vaativaa ja haasteellista. Toiminnassa on noudatettava monia lakeja ja säädöksiä, joiden tarkoituksena on turvata eläinten hyvinvointi ja toiminnan laatu. Turkiselinkeino on Suomessa tiukasti säädelty.

Ala on hyvin suhdanneherkkä ja yrittäjän on totuttava kausivaihteluihin. Turkistilan työ punnitaan turkishuutokaupoissa neljä kertaa vuodessa. Tuolloin ostajat määrittelevät nahoille hinnan ja osasta sitä hintaa muodostuu turkiskasvattajan palkka. Kasvatuskaudella kuluja on paljon ja rahallinen korvaus työstä tulee monesti vasta paljon myöhemmin.

Viihdyn, kun saan tehdä töitä ulkona ja lähellä luontoa, eläinten parissa. On etuoikeus voida rakentaa ja kehittää omaa yritystään. Työni on täällä eikä minun tarvitse muuttaa pois synnyinseuduilta työn perässä. Saan huolehtia työstäni itsenäisesti. Kasvatustyö on kaikkein mielenkiintoisinta – voin seurata kehitystä, rehun vaikutusta ja eläinten hyvinvointia. Pääsen valitsemaan parhaat siitoseläimet, jolloin pennut ovat terveitä ja turkin laatu on hyvä. Työstään saa olla ylpeä, kun tietää, että eläimet ovat terveitä, turkistila on siisti ja hyvin hoidettu sekä turkit laadukkaita.

Kiehtoisiko sinua työ turkiseläinten parissa?

 

Alan koulutus on keskittynyt Pohjanmaalle, joka on toiminnan ydinaluetta. Koulutusta on tarjolla molemmilla kotimaisilla kielillä niin vasta-alkajille kuin jo kokeneemmille turkiseläinkasvattajille. Keski-Pohjanmaan maaseutuopiston Kannuksen yksikkö tarjoaa ainoana kouluna Euroopassa koulumuotoista perusopetusta turkiseläinkasvattajiksi aikoville nuorille. Opiskelu on mahdollista myös oppisopimuskoulutuksena. Kokeneelle kasvattajalle on tarkoitettu 20 opintoviikon ”Tarhaajamestarin erikoisammattitutkinto”. Lisäksi järjestetään kurssimuotoisia erikoiskoulutuksia.

Lue lisää