Kansalaisdemokratia, vähemmistöjen valta ja vastuullinen valinnanvapaus

Kansalaisdemokratia, vähemmistöjen valta ja vastuullinen valinnanvapaus

Tuli pohdittua kesällä kansalaisten roolia demokratiassa ja vähemmistöjen valtaa. Asiasta keskusteltiin myös televisiossa.

Tuntuu, että yksittäisen ihmisen ja yhden tai kahden asian liikkeiden valta on kasvanut. Sehän on hyvä. Meillä on mm. kansalaisaloite vaikuttamiskanavana lainsäädäntöön.

Sitten on sosiaalinen media. Kansalaisen ja pienen ryhmän on muinaisia SMS-aikoja helpompi saada äänensä kuuluviin ja perustaa oma, jopa kansainvälinen ryhmä. Hyvä, kansalaisen valta on lisääntynyt. Jokaisen on helpompi olla oman asiansa ajaja.

Onko tästä mitään haittaa? Ainakin se, että kovasti ääntä pitävä voi luoda oikeaa kokoaan suuremman kuplan. Tulee vääristymä, miten suuresta asiasta on kyse. Some-tuomioistuimessa tuomio tulee hetkessä ja siitä ei voi valittaa.

****

Nyt hetkeksi lihan kimppuun. Jos subjektiivisesti muistelee valtamedioiden viimeaikaista uutisointia, tulee tunne, että varmaan 50-60 % kotitalouksista on jo kasvisruokavaliolla tai pitäisi hyvää vauhtia olla. Miten asia on?

Tilastokeskuksen 2018 kulutustutkimusten vertailun mukaan lihatonta ruokavaliota noudattaa pk-seudulla 10,5 % kotitalouksista ja muualla Suomessa 7,5 %. Lihattomien kotitalouksien määrä oli kasvanut noin 3 % 2012-2016 välillä, mikä toki on merkittävää.

Normilehmähän on melkein rikollinen nyt. Ylellä maanviljelijä kertoi vasta, kuinka ilmastokeskustelu aiheuttaa ahdistusta ja syytöksistä tulee voimaton olo.

Vastuulliset ja ympäristöystävälliset valinnat arjessa ovat oikeasti tärkeitä, mutta tuputtaminen ja yhden asian liikkeiden äänivalta menee välillä yli.

Turkiselinkeinon osaltahan tämä on tuttua. Meitä on myllytetty vuosikausia, osaksi erittäin epäreiluin kannanotoin. Silti enemmistö suomalaisista, 53%, kannattaa sertifioitua, kotimaista turkiskasvatusta. Hyväksyntä tarkoittaa, että enemmistö on perehtynyt asioihin yli suurimman mölinän. Viimeksi Taloustutkimus mittasi kannatuksemme toukokuussa 2019.

****

Asiallinen kritiikki ja keskustelu on ok. Vihapuhe, tappouhkaukset ja käsiksi käyminen eivät. Tänä kesänä kaikkea on tullut. Somessa tappouhkauksia ja rankkaa herjaamista. Yksi yrittäjämme sai kynsistä naamaan ja silmälasit hajotettiin, kun hän kertoi ammattinsa. Tapaukset on ilmoitettu poliisille.

Vähemmistöillä on valtaa. Vuosien aikana turkisalan ihmisiä on demonisoitu äänekkään vähemmistön toimesta niin, että se saa aikaan häiriökäyttäytymistä.

Ihmisten ymmärryksen lisäämiseksi olemme aktivoituneet eri kanavissa. Kun aina ei jaksa ottaa vastaan, vaan on halua sanoa rakentavasti.

Miten Suomessa kävisi, jos some-aikana järjestettäisiin kansanäänestys EU-jäsenyydestä? Ehkä ihan kaikkea ei kannata kysyä kansalta, vaan luottaa valitsemiimme kansanedustajiin – #brexit #mitenmeniniinkuomastamielestä #demokratianpuolesta #valinnanvapaus #eikrääsälle

Olli-Pekka Nissinen

Päätoimittaja – Turkistalous

 

**
Artikkeli on julkaistu Turkistalous-lehdessä (4/19) pääkirjoituksena.

Palaa arkistoon
Artikkelit